Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Dit gebeurt er als je niet op tijd belastingaangifte doet

Geplaatst op: 29-04-2019, 11:30:22

Je hebt nog twee dagen om belastingaangifte te doen. Maar wat gebeurt er nou als je wel aangifte moet doen, maar het echt niet voor 1 mei gaat lukken?

Als het echt niet lukt om vandaag of morgen nog aangifte te doen, zorg er dan in ieder geval voor dat je uitstel aanvraagt.

Dit kan door een formulier in te vullen op de website van de Belastingdienst, door in te loggen op Mijn Belastingdienst. Je kunt ook bellen naar de Belastingtelefoon voor uitstel op nummer 0800-0543. Je krijgt dan vier maanden uitstel: je aangifte moet dan voor 1 september binnen zijn.

Weet je niet zeker of je de aangifte al hebt opgestuurd? Log dan in op Mijn Belastingdienst en kijk bij correspondentie. Als er Verzoek of wijziging voorlopige aanslag 2018 staat, is je aangifte nog niet opgestuurd. Als dat wel zo is, staat er Aangifte 2018.

Herinnering

Vergeet je dit ook? Je zit nog niet meteen in de problemen. De Belastingdienst stuurt meestal eerst een herinnering om je te vragen alsnog aangifte te doen. Doe je dit nog steeds niet, dan krijg je een aanmaning om alsnog aangifte te doen. In deze aanmaning staat een termijn waarop dit moet. Als je dit nog steeds verzuimt, krijg je een boete.

Als je deze boete niet betaalt en niet alsnog snel aangifte doet, gaat de fiscus zelf een schatting maken van je inkomsten. Deze aanslag moet je dan betalen, of hij nou realistisch is of niet. Dit is eigenlijk nooit in jouw voordeel.

Boetes

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin je een boete opgelegd kunt krijgen:

  • Als je geen uitnodiging hebt gekregen om aangifte te doen, maar toch aangifte had moeten doen, en daar zelf dus om had moeten vragen. Er zijn voor verschillende soorten belasting (inkomsten-, vennootschaps-, erf- en schenkbelasting) verschillende termijnen waarop je nog aangifte mag doen, voor er een boete volgt. De boete voor het niet op tijd verzoeken om aangifte is €2639.
  • Als je de aangifte te laat of helemaal niet instuurt.
  • Als je de aangifte onjuist of onvolledig invult.
  • Als je de verschuldigde belasting niet op tijd betaalt.

De boete voor het niet of te laat doen van belastingaangifte is de eerste keer €369, maar kan oplopen tot €5278 als het vaker gebeurt. Ondernemers die niet of niet op tijd aangifte voor de vennootschapsbelasting doen, krijgen een boete van €2639.

Als je de belasting niet op tijd betaalt, kun je een boete krijgen die kan oplopen tot €5278.

Opzet of schuld

Doe je (expres) verkeerd belastingaangifte? Dan krijg je een extra boete. De Belastingdienst bepaalt of je de fouten opzettelijk hebt gemaakt, of dat er sprake is van grove schuld. Heb je opzettelijk verkeerd aangifte gedaan, dan moet je 50% van de verzwegen belasting extra betalen. Bij grove schuld is dit 25%.

Als je opzettelijk of met schuld inkomsten uit sparen of beleggen niet hebt opgegeven, is de boete 150% van de verzwegen belasting bij opzet en 75% bij grove schuld. De Belastingdienst kan bepalen een lagere of hogere boete op te leggen, bijvoorbeeld als het niet de eerste keer is dat je een verkeerde aangifte hebt ingestuurd.

Je kunt overigens bezwaar maken tegen een boete van de Belastingdienst.

Bron: www.dft.nl van 29 april 2019

Ga terug naar de vorige pagina